Cara Nak Buat Ikan Pekasam Yang Sedap
Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Nak buat pekasam ni takdelah susah sangat ikut saja cara-cara yang diperturunkan di sini.
6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My
Kalau guna nasi ikan pekasam perlu di basuh waktu nak goreng tapi bila guna beras tak perlu di basuh dan boleh makan serbuk beras tu.
. Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng. Beras sangai dan tumbuk. Korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari.
Tapi mudah sahaja cara pembuatannya. Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap. Pilih ikan yang anda ingin jadikannya sebagai ikan pekasam.
Jadi buat penggemar ikan pekasam bole cuba buat sendiri di rumah. Menurutnya rasanya juga lebih sedap berbanding ikan sungai. Ikut step di bawah.
Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade. Sama ada ikan puyu talapia sepat dan lain-lain ikan pun tiada masalah. Kalau buat ikan pekasam ni tang beras dia memang wajib buat banyak sebab waktu goreng yang ni akan berebut nak makan.
Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam yang boleh korang semua buat. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais.
Akhir sekali tutup bekas dengan rapat. Sebenarnya mudah sahaja nak hasilkan sendiri ikan pekasam di rumah. Cara-cara buat ikan pekasam.
Peralatan yang sedia ada dirumah boleh digunakan Cuma hanya eli ikan graa beras hancur dan asam keping. Resepi Ikan Pekasam ini terbahagi kepada 2. Bahan tumisan tadi dituang keatas ikan pekasam goreng tadi dan diperahkan dengan sedikit lemon.
Mesti ada ikanbiasa org guna ikan air tawar 2. Pekasam lebih sedap jika dibuat menggunakan ikan air tawar seperti ikan lampam puyu sepat dan lain-lain lagi yang Min pun dah lupa nama sebab hanya membeli ikan laut sahaja. Jadi bolehlah cuba buat resepi ikan pekasam guna resepi ni.
Bahan-bahan yang perlu disediakan. Ada yang saya tengok kongsikan resepi ikan pekasam ni gunakan ikan tenggiri ikan lampam dan pelbagai ikan yang sesuai. Jadi nak buat pekasam tu boleh follow resepi yang dikongsikan oleh Cik Puan Arell Perezz.
Garamgaram kasar halus pun boleh Sukatan garam ni biasa orang buat sekilo ikan seratus gram garam. Cara membuat Resepi Ikan Pekasam Bahan-bahan Resepi. Hanya guna 4 bahan saja peram dan seminggu dah boleh goreng dan makan.
Setelah ikan siap dibersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam. Simple pulak cara nak buat ikan. Lebih mudah buat cara yang guna beras goreng.
Pilih ikan yang anda ingin jadikannya sebagai ikan pekasam. Jika selalu ikan pekasam dibuat menggunakan ikan-ikan dari sungai seperti Lampam talapia puyu sepat dan sebagainyaJarang sekali jumpa menggunakan ikan dari laut. Daging di potong kecil-kecil dan di bersihkan serta toskan.
Kalau korang pergi memancing dan dapat ikan dalam jumlah yang agak banyak dan takde idea nak buat apa apa kata korang buat pekasam. Sebab sebelum ini hanya orang tua-tua yang tahu cara nak buatnya. Nikmatilah ikan pekasam yang digoreng garing bersama nasi panas.
Macam mana nak buat ikan pekasam. Ikan pekasam perah limau letak cili dan bawang perghhhhh. Jawapannya tentu sahaja buat sendiri di rumah adalah pilihan terbaik.
Maklumlah tak pernah terfikir cara untuk menyediakannya sendiri di rumah. Anggaran 1kg ikan 100g garam. Anggaran 1kg ikan 100g garam.
Bahan-bahan perapannya sikit je. Lagi banyak beras lagi nampak menarik. Ikut step di bawah.
Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Cara Buat Pekasam Daging Yang Sedap. Ikut step di bawah.
Basuh dan bersihkan ikan dengan bersih cuci. Nak hasilkan makanan yang sedap ni perlukan pengorbanan kan. Ikan pekasam ini memang menyelerakan.
Letak plastik kat bawah penutup tu supaya betul betul ketat. Tak perlu dah lauk lain. Boleh cuba cara.
Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Asam keping digunakan dalam pembuatan ikan pekasam untuk mengekalkan rasa dan mengelakkan ikan daripada menjadi busuk. Cara amengoreng Ikan Pekasam.
Tuang beras lebihan yang telah ditumbuk tadi ke dalam bekas ikan. Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam. Beras siap dicuci dan ditos garam kasar.
Cuma guna nasi baunya busuk sikit. Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas ikan pekasam pula dogoreng garing memang menambah betul hidangan nasi. Untuk yang nak mencuba saya.
Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Kalau nak gunakan resepi ni untuk buat jualan pun boleh. Sangai beras sampai perang dengan api sederhana.
Ada dua cara buat ikan pekasam ni Guna nasi dan beras goreng. Basuh Ikan Dan Bersihkan Ikan. Pun begitu rasa yang kadang-kala sedap dan ada juga yang kurang buat kita rasa geram dan tak puas bila makan.
Ikan yang digunakan untuk pekasam pula tentulah ada yang guna ikan lampan ikan puyu dan kebanyakan mestilah ikan sungai. Goreng ikan pekasam terlebih dahulu dan ketepikan. Tumis pula bawang merah bawnag putih cili kering cili api dan asam keping.
Cara buat ikan pekasam menggunakan alatan yang mudah dan ringkas sahaja. Tapi yang penting dapat makan ikan pekasam yang sedap dan sedap. Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng.
Lepas tu kisar kasar beras. Ikan pekasam boleh dimasak selepas 2-3 minggu. Namun menurut perkongsian oleh Siti Aminah ikan pekasam yang beliau buat menggunakan ikan tamban iaitu ikan laut.
10 keping asam gelugor atau asam keping. Pasti anda dapat merasai nikmatnya Selamat mencuba. Terima kasih kepada pemilik resepi dan semoga dimurahkan rezeki kerana sudi berkongsi resepi dan cara hasilkan ikan pekasam yang sedap.
Cara Membuat Ikan Pekasan 2. Simpan dalam peti ais semalaman 2. Macam mana nak buat ikan pekasam.
Ikanpekasam ikanasincara buat ikan pekasamhttpsyoutubebC4aoB4nPN4. Kemudian ambil beras yang sudah disanga dan ditumbuk itu lalu gaulkan dengan ikan yang sudah disimpan tadi. Bahan yang korang perlukan cuma.
Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Gaul dengan garam dan masukkan asam keping. Macam mana nak buat ikan pekasam.
3 sudu besar garam.
Cara Membuat Ikan Pekasam Homemade 4 5 Hari Sudah Jadi Fermented Pekasam Fish Resepi Alexiswandy Youtube
6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My
No comments for "Cara Nak Buat Ikan Pekasam Yang Sedap"
Post a Comment